Afvallen lukt niet – 7 oorzaken die jou (onbewust) belemmeren

afvallen lukt niet

Inhoud:

Als je je best doet om af te vallen en je maar geen resultaten boekt, dan is dat natuurlijk ontzettend frustrerend. Je werkt hard om gezond te eten en meer te bewegen, maar wat je ook doet, die kilo’s lijken maar niet te verdwijnen. De grote vraag is nu waarom het niet lukt, zelfs als je denkt dat je alles goed doet. In dit artikel neem ik je mee in mogelijke oorzaken zodat je nieuwe inzichten opdoet en deze kunt verwerken in je leefstijl. Zo kun je weer vol goede energie achter je doel aan en nu wél afvallen.

Om het overzicht te bewaren is dit artikel ingedeeld in categorieën. We bespreken voeding, beweging, algemene leefstijlfactoren, medische redenen, mindset, sociale invloeden en meer. Lees vooral het hele artikel zodat je de mogelijke oorzaken die op jou van toepassing zijn kunt ontdekken. Zelfs als je misschien denkt dat je een bepaald onderdeel ‘op orde’ hebt, kan het toch nog zo zijn dat je er wat aan kunt verbeteren. Onthoud dat inzicht en bewustwording altijd de eerste stap is tot verandering.

Wat ook handig is, is om een klein lijstje te maken van alle mogelijke factoren uit dit artikel waar jij aan wilt werken. Schrijf het op en maak daarna eens een kort plan van aanpak voor jezelf. Dit kan enorm helpen om weer focus en grip te krijgen op je doel. Zo zorg je er ook voor dat je er echt mee aan de slag gaat en dat je de informatie actief verwerkt.

Heb je na het lezen nog geen concreet idee waar je moet starten en kom je er maar niet uit? Weet dan dat ik je ook kan helpen met mijn 12-weekse leefstijlprogramma Word Fit Addict.

Onderdeel 1: Voeding

Voeding is voor veel mensen een lastig onderdeel. Logisch ook, want tegenwoordig zijn er zo veel producten en voedingsmiddelen om uit te kiezen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Aan het ene product is groente toegevoegd en op de andere staat groot dat er geen suiker in zit. Om nog maar niet te beginnen over de labels ‘vezelrijk’ of ‘high protein’. Ook liggen er vaak verleidingen op de loer, is er wekelijks taart op kantoor voor een verjaardag en probeer je alle gezinsleden tevreden te houden tijdens het avondeten.

afvallen lukt niet

Oorzaak 1. Teveel eten

Maar hoe je het ook wendt of keert: het is een essentieel (als niet het belangrijkste) onderdeel wanneer het komt tot afvallen. Op dit gebied zijn er veel verschillende oorzaken, dus ik ga de meest voorkomende bespreken. We beginnen met overconsumptie, want als we eten, eten we al gauw te veel. Je hebt misschien een groot bord en vult deze met alles wat er maar op past of eet gedurende de dag veel kleine dingen die oplopen tot een groter geheel.

Teveel eten door eten in het zicht

Hiermee bedoel ik eten wat op tafel staat. Dus tijdens de lunch dek je de tafel en voor het avondeten zet je alle pannen neer. Dit is natuurlijk handig zodat je alles bij de hand hebt, maar dit werkt ook overeten in de hand. Je ziet alles staan en denkt: “ah, nog een beetje dan!” Of: “Ik neem nog één broodje om het af te leren.” Hierdoor eet je meer dan nodig is. In het verlengde hiervan kan het ook helpen om portie controle te handhaven door te eten van een kleiner bord. We hebben namelijk de neiging om alle ruimte op ons bord te willen gebruiken, waardoor je veel meer kunt eten dan je werkelijk nodig hebt. Stop op tijd als je het idee hebt dat je bijna verzadigd bent en eet langzaam.

Teveel eten door kleine beetjes

Je snapt niet waarom je geen gewicht verliest. Je eet echt beter dan voorheen en ook helemaal niet veel. Maar… Je vergeet alle kleine hapjes die je gedurende de dag eet en de drankjes die je drinkt! Een klein koekje bij de koffie, een hapje van een broodje, dan weer een klein tussendoortje, even iets proeven, speciale koffie met siropen en volle melk, glaasje frisdrank, sapje, saus bij je tosti, bakvet in de pan… En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Niet dat deze dingen slecht zijn, maar alle kleine beetjes vormen samen een groot geheel. En als je bijvoorbeeld calorieën telt en dit allemaal niet meerekent, ja dan val je natuurlijk niet af. Gewichtsverlies kan door dit soort kleine dingen tegengehouden worden, maar ook mogelijk gemaakt worden.

Want als dit jouw obstakel is, dan is het een kwestie van hier meer mindful mee om gaan. Dus als jij bijvoorbeeld je frisdrank vervangt voor zero, je je bakvet aanpast naar een lichte spray, de melk in je koffie switcht naar een bewustere variant en een light sausje bij je tosti neemt… Nou dan bespaar je zo heel wat calorieën en dus val je in de basis af!

En ik zeg ‘in de basis’ want afvallen is technisch gezien ‘calorieën in vs. calorieën uit.’ Maar er speelt altijd meer mee dan dat, zoals hormonen, nachtrust en alle andere dingen die we ook in dit artikel nog bespreken! Dus zo zwart-wit is het vaak niet.

Teveel eten door emotie eten

Ervaar je veel stress, ben je verveeld, voel je je verdrietig of heb je last van andere zware emoties? Dan kan dit ervoor zorgen dat je naar eten grijpt. En dan zijn het natuurlijk geen ‘gezonde’ items zoals een stuk komkommer. Jje hebt dan juist behoefte aan vet en suikerrijk voedsel. Ga op zoek naar de oorzaak van het emotioneel eten. Het is belangrijk om de kern te vinden en dit op te lossen en uit te werken. Dit gaat je enorm helpen en dat is de manier om van je klachten af te komen. Ook gaat het afvallen dan beter omdat je je meer in balans voelt, zowel lichamelijk als mentaal. Zoek hiervoor begeleiding, dat gaat je enorm helpen!

Teveel eten door slaaptekort

Wanneer je te weinig slaapt kunnen je hormonen ontregeld raken. Je lijf maakt hierdoor meer van het hongerhormoon ghreline aan en minder leptine. Ghreline zegt als het ware: “ik heb honger” en leptine zorgt ervoor dat je een verzadigd gevoel ervaart. Dus als deze twee uit balans raken, heb je kans dat je meer (ongezond) eet. Richt je op zo’n 7 tot 9 uur slaap per nacht.

Teveel eten door sociale druk

Je kent het wel, je bent op een feestje en er liggen allerlei lekkere snacks op tafel. Van toastjes tot chips, en van chocolade tot noten: alles wat je lekker vindt is rijkelijk beschikbaar. Toch heb je je voorgenomen dat je slechts een paar dingen eet, want je bent aan het afvallen en je hebt een doel. Maar dan overvalt je ineens de sociale druk om toch meer te eten dan gepland, want dat is ‘gezellig’. Iedereen eet mee en dus neem je nog maar een handje chips. Oh en daar komen de bitterballen, nou oké, eentje dan! En zo gaat het door. Niet alleen op een verjaardag, maar ook op feestdagen en andere speciale evenementen. Je voelt de druk om mee te doen en wilt liever geen scheve gezichten of commentaar.

Toch is het belangrijk om hier twee punten uit te halen:
1. Leer om ‘nee’ te zeggen. Jij bent de baas over jouw lichaam, als het niet goed voelt om meer te eten, doe dat dan niet. Geef duidelijk je grenzen aan.
2. Werk aan je relatie met voeding. Als jij meer eet op verjaardagen en feestdagen is de kans groot dat je deze momenten ziet als: “nu is het [insert feestdag] dus nu mag het!”

Je hebt jezelf dus aangeleerd dat het op normale dagen ‘verboden’, ‘slecht’ en ‘ongezond’ is om bepaalde producten te eten, maar omdat het nu Kerst is, mag het wél. Dat is dan je excuus. Onzin toch?

afvallen lukt niet

Teveel eten door een slechte relatie met voeding

En dat brengt ons bij jouw relatie met voeding. Zodra jij tegen jezelf zegt: “Ik mag iedere dag alles eten”, gaat de wereld van balans voor je open. Waarom? Omdat als jij jezelf alles iedere dag toestaat, verliest het zijn waarde en de ‘belangrijkheid’. Het staat niet meer op een voetstuk, maar alles is gelijk aan elkaar. Dus chocolade krijgt niet langer een label van ‘speciaal’ of ‘ongezond’. Nee, het is een voedingsmiddel net als een stronk broccoli. Het enige verschil is dat het niet veel nutriënten bevat. Dat is het. Dus probeer ook op die manier naar voeding te kijken: het ene product bevat meer nutriënten dan het andere.

Kijk vooral hoe je op bepaalde voeding reageert en probeer hier bewustwording rondom te creëren. Hoe meer je dit doet, hoe beter je je lijf leert kennen en hoe meer je weet waar je goed op gaat en waarop niet.

Let dus maar eens op hoe je je voelt als je veel suiker hebt gegeten. Grote kans dat je snel weer inkakt en wéér wat wilt eten. Of wordt maar eens bewust van de reactie van je lichaam en hoe je je voelt, nadat je een grote vette hap hebt weggewerkt. Hoe meer je in tune komt met jouw lijf, hoe beter je daar op in kunt spelen. Het doel van afvallen is je goed voelen en hoe meer jij je lijf voedt met voeding rijk aan nutriënten, hoe beter je je zult voelen. En hoe beter jij je voelt, hoe meer je dat gevoel vast wilt houden. Probeer het maar eens.

Oorzaak 2. Te weinig eten

Waar te veel eten een oorzaak kan zijn waarom je geen gewicht verliest, kan te weinig eten ook voor problemen zorgen. Dit gebeurt vaak wanneer je een (crash)dieet volgt. Dit is allesbehalve ideaal voor je lichaam omdat het simpelweg voldoende energie nodig heeft om normaal te kunnen functioneren.

Als je te weinig eet kan je lichaam in ‘overlevingsmodus’ gaan. Dit noemen we ook wel adaptieve thermogenese. Dit zorgt ervoor dat je stofwisseling vertraagd wordt om energie te besparen. Dit doet het omdat je lichaam denkt: “Hé, ik krijg weinig brandstof, dus ga ik ook minder verbranden.” Waarom? Omdat je lichaam niets liever wil dan overleven. Dat is de basis. Ook is het zo dat als je een lange tijd te weinig eet, er spierverlies optreedt. Dit werkt als volgt: spieren verbranden meer in rust en als je dus minder spieren hebt, dan verbrand je ook minder, dus wordt je ruststofwisseling verder verlaagd.

Oorzaak 3. Verkeerde balans in voeding

Misschien eet je wel minder, maar is jouw balans in voeding niet optimaal. Je hebt ongetwijfeld gehoord van de macronutriënten koolhydraten, eiwitten en vetten. Wanneer je wilt afvallen is het belangrijk dat deze in balans zijn zodat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt voor jouw doel.

Te weinig eiwitten

Als we eens kijken naar het macronutriënten eiwitten. Als je hier te weinig van eet, dan mis je een heel belangrijk onderdeel in jouw voedingspatroon. Ze spelen namelijk een grote rol in je energiehuishouding en de samenstelling van je lichaam. Als je eiwitten eet, bijvoorbeeld in de vorm van een bak kwark, dan heb je misschien wel gemerkt dat het enorm verzadigend is. Je blijft er lang vol van, mede doordat het je lichaam meer moeite kost om deze te verwerken. En wat dacht je van je spiermassa? Als je aan het afvallen bent heb je kans dat je wat spiermassa verliest. Maar als je genoeg eiwitten blijft eten, kan je het behouden. Dit is precies wat je wilt, omdat spiermassa ervoor zorgt dat je meer calorieën verbrand in rust, wat weer een handige bijkomstigheid is voor gewichtsverlies.

> Bekijk ook eens mijn masterclass over eiwitten, dit is essentiële informatie voor jouw journey!

Focus op voeding rijk aan nutriënten

Naast macro’s, is het ook belangrijk dat je kijkt naar de voedingsstoffen die een product bevat. Niet alleen om gezond te blijven, maar ook om ervoor te zorgen dat je genoeg energie ervaart. Veel mensen die willen afvallen, willen in de basis gewoon weer lekker in hun vel komen. Dat is het onderliggende doel. En wanneer je producten eet die veel nutriënten bevatten, zul je zien dat je je al snel veel beter voelt. Je lichaam kan ontzettend veel met die pure producten, omdat dat is wat het nodig heeft. Daarom zul je het effect ervan snel merken in de vorm van meer energie, een stralende huid, een beter humeur en een fit gevoel. Je lichaam heeft de voedingsstoffen dus hard nodig om je gezond te houden en alle belangrijke processen optimaal te laten verlopen.

afvallen lukt niet

Disbalans door te veel suiker

Verkeerde balans in voeding kan ook ontstaan als je bijvoorbeeld te veel suiker eet. Kijk maar eens naar hoe je je voelt als je een stuk chocolade eet wanneer je trek hebt. Voor even voel je je verzadigd, maar na een tijdje merk je dat je toch weer trek krijgt en eigenlijk meer van hetzelfde wilt. Dit effect ontstaat doordat je hersenen dopamine aanmaken als je iets eet wat suikerrijk is. Dopamine zorgt voor een fijn gevoel en hierdoor wil je meer van die zoetigheid eten. Deze producten zorgen er ook voor dat je schommelingen ervaart in je bloedsuikerspiegel, wat dit effect ook in de hand werkt. En wederom: suiker hoef je niet te vermijden, want alles hoort in jouw leefstijl, maar ga er mindful en bewust mee om.

Snel honger door weinig vezels

Daarnaast kunnen vezels ook impact hebben. Als je iets eet waar veel vezels in zitten, zoals een berg groente, peulvruchten of volkoren pasta, ervaar je lang een verzadigd gevoel. Dit komt doordat ze langzaam verteerd worden (net als eiwitten!) en langer in je maag blijven. Eet je dus te weinig vezels, dan kan dit de oorzaak zijn dat je snel weer trek hebt als je net hebt gegeten.

Onregelmatig eten

Misschien herken je je wel in het volgende scenario. Je bent al laat voor werk dus ontbijten schiet er even bij in. Onderweg eet je een simpele snack die eigenlijk niet volstaat als ontbijt. Eenmaal op werk eet je weer een klein tussendoortje, maar ben je zo druk dat de lunch slechts een klein broodje is. Rond een uur of drie heb je wéér trek en eet je wat lekkers. Zodra je thuis bent eet je een flinke portie van het avondeten, een toetje en later op de avond krijg je ineens flinke trek in van alles en nog wat. Je duikt de voorraadkast in en pakt wat je lekker vindt.

In dit scenario wordt er heel onregelmatig gegeten gedurende de dag en zijn de maaltijden ook niet voedend genoeg. Dit werkt snacken in de hand en zorgt ervoor dat je later in de middag en/of avond veel trek hebt. Daarom is het aan te raden om je dag te beginnen met een voedzaam ontbijt. Als je dit doet ben je de hele ochtend verzadigd en hoef je dus geen rekening te houden met een snack. Neem ook de tijd voor je lunch en je zult zien dat je veel meer in balans zult zijn en ’s avonds snacken kunt voorkomen.

Over calorieën tellen

Toen ik midden in mijn journey zat, keek ik helemaal niet naar de voedingsstoffen. Ik wist natuurlijk wel wat goede voeding was, maar ik richtte me vooral op mijn macro’s en calorieën. Hierdoor was ik alleen maar bezig met de cijfertjes, terwijl het gaat om hoe je je voelt. Vaak is het zo dat wanneer je calorieën telt of dat hebt gedaan, de verbinding met je lichaam op een lager pitje staat. Je kijkt voornamelijk naar de data en kan dan vergeten dat je lijf geen rekenmachine is. Tuurlijk kun je berekeningen maken en op basis daarvan doelen stellen en conclusies trekken, maar blijf altijd kijken naar hoe je je voelt en of je lekker in je vel zit. Dat moet naar mijn mening altijd de belangrijkste pijler zijn.

Begrijp me niet verkeerd, het is niet slecht om calorieën te tellen. Ik heb veel van mijn doelen hiermee kunnen behalen. Maar merk je dat je dit niet fijn vindt, of dat het echt een doel op zich aan het worden is? Gebruik het dan als research tool. Hiermee bedoel ik dat je de voeding die je vaak eet niet invult, want ja, dat eet je heel vaak dus daarvan weet je vast wel wat er in zit. En de voeding wat onbekend voor je is, vul je af en toe in om te kijken hoeveel er in zit, wat het bevat en om te bepalen wat een fijne portie is. Zo ben je er niet dagelijks obsessief mee bezig, maar kan je er wel de info en voedingskennis mee opdoen.

Oorzaak 4. Te weinig beweging

Stel je voor, je gaat iedere dag met de auto naar je werk, je hebt een kantoorbaan en je zit vervolgens de hele dag op je stoel. Tussendoor ga je nooit naar buiten om een wandeling te maken en ‘s avonds pak je natuurlijk weer de auto om naar huis te gaan. Eenmaal thuis ga je koken, eten en naar bed en daarna begint de dag weer opnieuw. Dit is voor veel mensen de realiteit, maar dit is natuurlijk allesbehalve gezond. We hebben beweging nodig om ons goed te voelen. Frisse lucht, buiten zijn, wandelen, actief zijn, zweten: ontspannen door inspannen. En dan kan je bijvoorbeeld wel twee keer per week sporten en dat is natuurlijk een goed begin, maar hele dagen zitten is vrij ongezond.

Daarom wil ik je echt adviseren om (als je je herkent in dit verhaal) in ieder geval wat vaker op te staan van je bureau, staand te werken, een lunchwandeling te maken en om ‘s avonds na het eten nog even buiten te wandelen. Natuurlijk hoef je niet alles in één klap te veranderen en om te gooien, want dat werkt opgeven in de hand omdat het contrast zo groot is. Kijk gewoon naar wat jou het meest aanspreekt en begin daar eens mee. Alle kleine beetjes helpen omdat dit jouw NEAT verhoogt.

Verhoog je NEAT

Je NEAT is je “Non-Exercise Activity Thermogenesis” wat staat voor alle calorieën die je verbrandt door de dagelijkse dingen die je doet. Alles behalve sport dus. Denk hierbij aan (trap)lopen, schoonmaken in huis, tuinieren en alle kleine bewegingen die je op een dag maakt. NEAT kan echt helpen om je doelen te behalen omdat je in feite ‘extra’ calorieën verbruikt tijdens normale dagelijkse activiteiten. Je hoeft er dus niet voor in de gym te hangen. Wees hierbij consistent om je NEAT blijvend te verhogen. En daarom kan het echt helpen om wat vaker staand te werken of wat meer heen en weer te lopen door het kantoor.

Geen sport

Misschien heb je je aangemeld bij de sportschool, maar ga je nooit omdat je het toch niet zo leuk vindt. Of je wilt wel sporten, maar je voelt je er ongemakkelijk door. Allemaal redenen die jou ervan weerhouden om actief te zijn en dat is super jammer. Daarom zeg ik altijd: kies een sport die bij jou past en waar je energie van krijgt. Doe iets waar je echt zin in hebt om naartoe te gaan als je klaar bent met werken. Als je dat doet dan houd je het vol omdat je het leuk vindt.

afvallen lukt niet

Teveel sporten

Niet sporten is niet goed voor je, maar te veel sporten ook niet. Alles draait om balans! Je lichaam heeft namelijk voldoende tijd nodig om te herstellen. Als je dus continu sport en beweegt en je lijf geen rust gunt, kan je lijf stresshormonen aanmaken wat het afvallen kan belemmeren.

Zoals je nu misschien weet ben ik fan van krachttraining en dat is niet voor niets. Je kunt wel veel cardio doen zoals fietsen of hardlopen, maar dit kan ook leiden tot spierverlies. Wanneer je krachttraining doet bouw je spiermassa op en spieren zorgen ervoor dat je meer calorieën verbrandt in rust. Dus ik adviseer altijd wel om krachttraining te doen, niet alleen voor deze voordelen, maar voor de uitdaging. En het gevoel dat je krijgt als je ziet dat je sterker wordt is heel erg gaaf!

Doe je aan krachttraining? Zorg er dan voor dat je lang genoeg hetzelfde schema volgt en niet van de hak op de tak springt. Het kost je lichaam namelijk tijd om te wennen aan de oefeningen, vooral als je net begint. Dus volg zo’n 6-8 weken een schema voor optimaal resultaat.

> Weet je niet waar te beginnen en heb je nog nooit een trainingsschema gevolgd? Kijk dan eens op mijn gratis download pagina voor wat basis trainingsschema’s.

Oorzaak 5. Medische redenen

Naast alle bovengenoemde oorzaken kan het natuurlijk ook zijn dat je een medische aandoening hebt waardoor afvallen lastiger wordt. En hoewel het lastiger is, betekent niet dat het onmogelijk is en dat je je hierachter moet verschuilen. Als je last hebt van je overgewicht en dus wilt afvallen, ga er dan voor. Ook al zijn er medische factoren die een rol spelen. Er is namelijk zoveel wat je kunt doen om je over het algemeen alleen al beter te voelen, bijvoorbeeld door goede voeding en beweging. Hierdoor zul je al snel lekkerder in je vel zitten, ongeacht je medische aandoening.

Oorzaak 6. Mindset redenen

Zoals eerder genoemd kunnen emotie eten en eetbuien een grote rol spelen in jouw journey en ervoor zorgen dat je niet afvalt. Dit komt vaak vanuit je mindset en laat dit nou een van de grootste pijlers zijn voor jouw succes. Want naast het emotie eten kun je ook stress, onrealistische verwachtingen, perfectionisme en faalangst ervaren, waardoor je jezelf tegenhoudt.

Stress

Laten we beginnen met stress. Stress kan op ontzettend veel manieren impact hebben op je lichaam. De een krijgt vage klachten, de andere hoofdpijn, weer iemand anders krijgt last van de darmen… En ook als je kijkt naar het afvallen kan dit een van de oorzaken zijn dat het niet lukt. Chronische stress verhoogt cortisolniveaus, wat ervoor kan zorgen dat je last krijgt van vetopslag, vooral rond je buik.

Onrealistische verwachtingen

Als jij verwacht dat je in een week 5 kilo kunt verliezen en dit vervolgens niet gebeurt, dan geeft dat niet alleen een deuk op je doorzettingsvermogen en je motivatie, maar denk je hierdoor ook dat het je wéér niet gaat lukken. Terwijl het onrealistisch is om deze verwachting te hebben. Dus als je beter weet wat haalbaar voor jou is, hoe meer vertrouwen je zult hebben in het proces en hoe beter je jouw verwachtingen kunt managen.

Perfectionisme en zwart wit denken

En als we eens kijken naar perfectionisme zie je hierin dat je de druk kunt voelen om alles tot in de puntjes op te volgen. Dus exact je eiwit doel halen, je calorieën tot op de gram bijhouden, altijd moeten sporten terwijl je lichaam wel wat rust kan gebruiken, en zo voorts. Dit kan leiden tot stress en uiteindelijk ook een terugval omdat dit niet vol te houden is. Je vraagt zoveel van jezelf en je lichaam, dat het te veel wordt. Zwart wit denken is hier ook een onderdeel van. Als je bijvoorbeeld een koekje eet terwijl je dat misschien niet had ‘gepland’ en je vervolgens denkt: “Ach, nu is de hele dag toch al verpest, dus kan ik ook wel die zak chips opentrekken en dat ijsje eten.” Dit is zo zonde. Probeer niet te blijven hangen in zo’n moment, maar laat het los en kijk vooruit. Het is niet erg om spontaan ergens van te genieten, dat is oké. Herpak jezelf en ga weer verder met je dag.

afvallen lukt niet

Faalangst

Ook kan het zo zijn dat je al heel wat pogingen hebt gedaan om af te vallen en is het keer op keer niet gelukt. Hierdoor kan het zijn dat jouw zelfvertrouwen een deuk heeft opgelopen en je er diep van binnen van overtuigd bent dat het afvallen je niet gaat lukken. Je bent bang dat je nu weer geen resultaat zult boeken, ondanks dat je zo je best doet. Door deze faalangst kan het zijn dat je je (onbewust) niet volledig inzet voor het afvallen, waardoor je dus ook niet de resultaten boekt die je voor ogen hebt. Probeer hierin om te denken. Je hebt al zoveel pogingen gedaan waardoor je mega veel hebt geleerd en hebt ontdekt. Je weet steeds beter wat wel en niet voor je werkt en dus kom je ook steeds dichter bij de aanpak die jou succes zal opleveren!

Oorzaak 7. Gebrek aan steun

Dit is misschien wel een van de belangrijkste factoren waarom het afvallen niet lukt. Steun en support van je naasten wanneer je zo’n grote uitdaging aangaat is ontzettend belangrijk. Je zou misschien zeggen: ‘Als je iets graag wilt, dan ga je er gewoon voor en maakt het niet uit wat je omgeving doet’. Ja, dat klopt en dat is ook waar ik altijd voorstander van ben: gewoon gaan, ongeacht de situatie. Doen wat je kunt met wat je hebt, en focussen op jezelf. Maar als jij omringd bent met mensen die liever willen dat je met hen meedoet in plaats van dat je aan de slag gaat om jezelf te verbeteren, kan dat behoorlijk zwaar worden.

Ook al sta je sterk in je schoenen en wil je niets liever dan afvallen, op een bepaald punt kom je voor uitdagingen te staan en wordt het zwaar. Zo’n journey zit altijd vol met ups en downs. En stel je eens voor dat je even een wat minder moment hebt, je steun zoekt bij je naasten en die steun niet krijgt, dan ligt opgeven op de loer. Misschien niet na één keer, maar als je keer op keer negatieve reacties krijgt, geen support ontvangt en je je ei niet kwijt kunt is dat allesbehalve ideaal. Omring je daarom met mensen die het beste met je voor hebben en die jou als de beste versie van jezelf willen zien. Hoe meer je gesteund wordt en hoe meer ze je positieve feedback geven wanneer jij je even down voelt of voor een grote uitdaging staat, hoe beter.

Zijn er geen mensen in jouw omgeving die je steunen? Probeer er dan niet te veel over te praten en zoek gelijkgestemden die dit wel doen. Misschien is dit in de vorm van een YouTube kanaal, mensen op social media of door het lezen van boeken. Steun hoeft niet altijd een persoon in de buurt te zijn. Als je je omringt met een community van mensen die door hetzelfde proces gaan, kan dit al super veel helpen. Wees dus ook mindful van je digitale omgeving. Krijg je hier energie, nieuwe inspiratie en goede vibes van? Vraag het jezelf eens af.

Conclusie

Nu je weet welke dingen jou in de weg kunnen zitten wanneer het afvallen niet lukt, kun je ermee aan de slag. Zoals eerder genoemd is het waardevol om op te schrijven waar jij tegenaan loopt en welke oorzaken op jou van toepassing zijn. Creëer inzicht voor jezelf en maak een plan van aanpak. Alleen door te lezen los je niks op, dus kom in actie en ga doen!

Wil je weten hoe je succesvol kunt afvallen zonder dieet? Lees dan mijn artikel over dit onderwerp. Wie weet staan daar ook nog handige dingen in waar je mee aan de slag kunt.

WFA programma

Ik help je graag!

Ik hoop dat dit artikel voor jou van waarde is geweest. Vind je het toch nog erg lastig? Weet dan dat ik altijd bereid ben om je te helpen met mijn 12-weekse leefstijlprogramma Word Fit Addict. Tientallen vrouwen gingen jou al voor en hebben enorme progressie, groei en ontwikkeling doorgemaakt. Bijvoorbeeld Rachelle Tukker. Dit is wat zij over het programma zegt:

“Na mijn laatste zwangerschap bleven de kilo’s aardig plakken. Na een tijdje zelf proberen, begon ik te googlen en stuitte ik op de website van Louella. Het zag er allemaal mooi uit, ook qua inhoud natuurlijk, en het was precies wat ik nodig had: een beetje houvast en hulp bij discipline. Aan het einde van de rit was ik 5 kg kwijt en gaat het nog steeds langzaam maar gestaag omlaag. Ik vond het erg fijn om het boekje door te werken omdat ik daardoor beter ging nadenken over waarom ik dit eigenlijk wil. Ook heb ik gemerkt dat als je dat beter weet waarom, je minder de neiging hebt om van een gezonde leefstijl af te wijken. Ik raad het dus zeker aan!”

Geweldig toch? Lees hier de rest van de reviews en alle informatie over het programma en meld je vandaag nog aan!

Kom weer lekker in je vel met het WFA programma.

Ontdek hoe je in 12 weken een gezonde leefstijl opbouwt die zorgt voor een fit lichaam, een relaxte mindset, balans en zelfvertrouwen.

Direct toegang >