Afvallen zonder dieet: 8 bewezen methodes die wél werken
Inhoud:
Wanneer je wilt afvallen zonder dieet, heb je al een fantastische keuze gemaakt! Je realiseert je dat een dieet niet de manier is en wilt nu écht blijvende resultaten boeken en weer lekker in je vel komen. Daarom ga ik je in dit artikel helpen met allerlei bewezen methodes die wél werken.
Vragen? Vragen!
(Word) Fit Addict is opgericht om vrouwen zoals jij te helpen. Ik weet namelijk als geen ander hoe het is om overgewicht te hebben en daardoor niet lekker in je vel te zitten. Weet daarom dat als je nog vragen hebt na het lezen van dit artikel, of gewoon even wat kwijt wilt, dat je mij altijd een mailtje mag sturen. Dan kijk ik met je mee en kan ik je (vrijblijvend) advies geven. Klik hier om mij te mailen.
Waarom een dieet niet werkt
Afvallen staat voor veel mensen gelijk aan een dieet. Maar dit woord heeft eigenlijk een andere betekenis gekregen. Bij een dieet denken we nu al gauw aan het volgen van een set strenge regels (die je eigenlijk helemaal niet wilt volgen), maaltijdvervangers, shakes, pillen, poeders en misschien zelfs wel een detox. Terwijl het woord ‘dieet’ eigenlijk niets meer of minder is dan eetregels en/of een voedingsvoorschrift.
Maar als we verder kijken dan alleen dit woord, is het belangrijk om jezelf af te vragen of je hier écht vrolijk van wordt? Ik denk het niet. Het punt is, dat we hiermee vaak op zoek zijn naar een snelle manier om af te vallen. Zo snel mogelijk die overtollige kilo’s kwijt. En in het woord ‘snel’ zit ook gelijk de valkuil. Want hoe sneller jij die kilo’s verliest, hoe groter de kans dat het geen duurzame aanpak is en het er binnen no-time dus ook weer aan zit. Het welbekende jo-jo effect dus. Die kilo’s zijn er over een bepaalde tijd aangekomen en daarom verlies je ze ook niet ineens binnen een week. Het gaat geleidelijk. Dus: zoals het er aan is gekomen, zo gaat het er ook weer af. Het kost tijd.
Op zoek naar een ‘quick fix’
En nu denk je misschien: ja, ik wéét het! Want dit wil je natuurlijk helemaal niet horen. Ergens ‘deep down’ hopen we toch altijd dat dit ene product wél gaat werken. Dat hiermee ons gewichtsprobleem als sneeuw voor de zon verdwenen is. Dat we een ‘quick fix’ in werking kunnen stellen en zo onze balans kunnen herstellen.
Maar dat gaat niet gebeuren, want die middelen bestaan niet. En ook al zouden ze bestaan: het is allesbehalve gezond. En voordat je de blog wegklikt, houd je aandacht nog even vast, want je bent op de goede weg door dit artikel te lezen!
Ik weet hoe je je voelt
Ik ben zelf ook veel te zwaar geweest dus ik weet absoluut hoe je je voelt. Mijn journey begon zo’n 10 jaar geleden. Aan de start van mijn reis heb ik van alles geprobeerd, maar de meeste pogingen waren van korte duur. Pas toen ik aan de slag ging met het aanpakken van de ‘kern’ door leefstijlverandering toe te passen, begon ik resultaat te zien. Blijvend resultaat. Daarom wil ik je met dit blog uitleggen hoe ik veel ben afgevallen zonder een dieet en welke stappen ik heb ondernomen. Zo hoop ik dat ook jij hiermee de resultaten kunt boeken die je voor ogen hebt en dat je weer lekker in je vel komt te zitten.
Want dat is waar het allemaal om draait hè? Niet per sé die kilo’s die de weegschaal aangeeft, maar je gevoel. Hoe lekker je in je lijf zit en hoe je je op dagelijkse basis voelt. En om dat te bereiken heb je dus helemaal geen dieet nodig, maar een grondige update van je gewoontes, gebruiken en de manier waarop je leeft. En dan niet door regels te volgen waar je al tegenop ziet als je ze hoort, maar echt kijken naar hoe jij je leven hebt ingedeeld en op basis daarvan nieuwe, slimme keuzes maken.
Stap 1. Wat is jouw ‘waarom’?
Zoals net besproken kun je met een dieet op een intense manier snel kilo’s verliezen, maar zitten die er ook binnen no-time weer aan. Ze zijn moeilijk vol te houden. Wat wel werkt is het doorvoeren van kleine, haalbare veranderingen in je dagelijkse gewoonten. Het opbouwen van een leefstijl dus. Een manier van leven die jij goed kunt volhouden en die jou energie geeft in plaats van dat het je alleen maar energie kost. Echt een custom plan maken wat naadloos aansluit bij het leven dat je leeft. En dat is voor iedereen wat anders. Maar ondanks dat het zo persoonlijk is, zijn er een aantal basis factoren waar je aan kunt werken om jouw ideale gezonde leefstijl vorm te geven zodat je kunt afvallen. En het begint met bewustwording en dus jouw mindset.
Mindset is een van de belangrijkste elementen als het komt tot afvallen met blijvend resultaat. En dat begint met de wil. Hoe graag wil je dit doel bereiken? Is het iets wat net in je op is gekomen? Of is dit iets wat al heel lang aan je knaagt? Hoe dan ook, waar een wil is is een weg. Vraag jezelf af:
> Waarom je wil afvallen. Wat is jouw gedachte hierachter? Wat is jouw drijfveer om in actie te komen en die kilo’s te verliezen?
Dit is zo onwijs belangrijk om duidelijk te hebben, puur omdat deze ‘why’ (waarom) jou er op moeilijke momenten doorheen kan slepen. Als jij dit niets liever dan wat ook wilt bereiken, dan ga je door. Zelfs als het even moeilijk of zwaar wordt. Jouw waarom is dan de bron waar je jouw kracht uit haalt.
Voorbeeld, toen ik net begon met mijn journey was mijn waarom: “Ik zit niet meer lekker in mijn vel, ik voel me ongemakkelijk en ik kan mezelf niet zijn, daarom wil ik ontzettend graag afvallen, om weer écht lekker in mijn vel te komen.”
En op de dagen dat je even geen vooruitgang ziet of wanneer het zwaar wordt, denk je: “pff, waarom doe ik dit eigenlijk?” En het antwoord op die vraag zal jou ‘waarom’ zijn. Dát is waar je het voor doet. Omdat je er zo klaar mee bent. Omdat je zo graag weer écht lekker in je vel wilt komen. Dus pak je door.
Echt, zolang je zo’n sterke wil hebt, houdt niets of niemand jou tegen. Dus formuleer voor jezelf een sterke why en je zult zien dat het je veel kracht zal geven. Lukt het niet goed om tot de kern te blijven komen en blijf je hangen op ‘ik wil afvallen’? Ga dan steeds een laag dieper door je af te vragen: ‘waarom?’
Dus:
Waarom wil ik afvallen?
Omdat ik me ongemakkelijk voel.
Waarom?
Omdat ik te dik ben geworden en daardoor niet meer lekker in mijn vel zit.
Wat ook kan helpen is om je af te vragen wat het voor je zou betekenen als je jouw doel haalt. Dus wat doe je anders dan nu als je bent afgevallen? Wie ben je dan?
Bijvoorbeeld: ik zou dan weer echt stralen en weer leuke grapjes durven maken. Ook zou ik me veel gemakkelijker voelen en hoef ik me niet langer meer te verstoppen achter losvallende kleding.
Dan zou jouw why iets zijn in de trant van: “Ik wil afvallen omdat ik weer lekker in mijn vel wil komen en leuke kleding wil dragen. Ook kan ik dan weer echt mezelf zijn en voluit van het leven genieten.”
Dit is goud waard. Als je dit voor jezelf zo kan formuleren en echt ook kunt voelen in je ziel (klinkt heel diep, maar het is wel zo) dan is jouw succes onvermijdelijk.
Stap 2. Zet kleine (haalbare) stappen
Wanneer je denkt:
Dat die workout vandaag niks uitmaakt…
Dat die korte wandeling er niet toe doet…
Dat die bewuste keuze onbelangrijk is…
Dat die -0,2 kg die je bent afgevallen geen big deal is…
Think again, kleine stappen zijn ontzettend waardevol!
Vaak lijken de kleine dingen zo weinig impact te hebben en denken we dat ze er niet toe doen. Maar:
“Als je een jaar lang elke dag 1% procent beter wordt, zul je zevenendertig keer beter zijn tegen de tijd dat je klaar bent.” – James Clear
Veel mensen die willen veranderen starten met een enorm doel. Ze willen het liefst enorme sprongen maken om daar zo snel mogelijk te kunnen komen. Maar omdat het contrast te groot is met wat ze voorheen deden, vallen ze in no-time weer terug in oude gewoontes. Dit is wat je heel vaak ziet. En ergens ook logisch dat we zo denken. Want we willen groots veranderen, groots resultaat en denken daardoor dat we dus ook grote stappen moeten zetten. Maar hierbij vergeten we dat hoe groter de stap of de overgang van het een op het ander is, hoe lastiger het is vol te houden, juist omdat het er zo haaks op staat en in zo’n groot contrast is met hoe je nu leeft.
Iedere dag kleine stappen maken werkt veel beter. In het begin zie je misschien nog weinig resultaat, maar uiteindelijk worden deze kleine verbeteringen steeds groter. Er ontstaat een sneeuwbaleffect. Je moet dus echt even volhouden en blijven doen.
Voorbeeld:
Stel je wilt 10 kilo afvallen en je verandert van de ene dag op de andere ALLES.
- Van niet sporten, naar 5 keer per week.
- Van bijna geen gezonde maaltijden, naar iedere maaltijd gezond.
- Van ‘s avonds snacken met chips naar helemaal niet meer snacken.
- Van 1 glas water per dag, naar 2 liter.
Dit zijn zulke grote tegenstellingen en veranderingen. Dit is het recept voor mislukking. Laat ik er wel bij zeggen dat dit niet voor iedereen zo is, want sommige mensen zijn gewoon super goed in cold turkey dingen doen. Dat terzijde, het is een enorm contrast.
Stel nou dat je het behapbaarder maakt en van nooit sporten naar 1-2 keer per week gaat. En van bijna geen gezonde maaltijden, naar langzaam je ontbijt eerst gezonder te maken en dat stap voor stap uit te bouwen. Langzamerhand ben je aan het ontdekken wat bij jou past, wat je fijn vindt en wat in jouw dagelijkse leven past. Dan kun je echt blijvende veranderingen doorvoeren die niet zo haaks staan op datgene wat je nu doet. En het kan maar zo zijn dat de verandering die je probeert door te voeren, je na een week of twee al de neus uit komt. Dat je denkt: “Waarom doe ik dit? Dit past niet.” Dan ga je dus weer evalueren, kijken wat je anders kunt doen en wat dan wél een goede optie voor je is.
Een leefstijl is echt te vergelijken met een legpuzzel. Soms denk je: “oh dit stukje gaat passen”, maar dan blijkt het toch niet het geval te zijn. Je legt het stukje terug en probeert een nieuwe. En misschien past die wel! En zo vorm je gaandeweg het geheel. Top toch?
Dus door kleine stappen houd je het vol, waardoor je die acties kunt omzetten in nieuwe gewoontes. En gewoontes zijn de basis voor jouw leefstijl. Zolang je je daar op richt, werk je blijvend resultaat in de hand.
De praktische voorbeelden van kleine acties:
- Je kunt dezelfde avondmaaltijden blijven eten, maar dan in kleinere porties.
- Eet met focus. Concentreer je op wat je eet en je zult merken dat je meer geniet van je maaltijd én eerder verzadigd bent. Zo help je jezelf in verhouding minder te eten zonder het gevoel te hebben dat je iets moet ‘opgeven’ of iets mist.
- Als je toch bewust eet, eet dan ook iets langzamer. Je lichaam heeft namelijk zo’n 20 minuten nodig om het signaal naar je hersenen te sturen dat je verzadigd bent. Eet je langzaam? Dan geef je je lijf genoeg tijd om dat signaal door te geven en voorkom je dat je te veel eet. Daarbij is het ook helemaal geen fijn gevoel om overvol te zitten, dus ook dit is weer een win-win situatie!
- Als je een zittend beroep hebt, kan het helpen om zo nu en dan staand te werken en tijdens de pauze een ommetje te maken. Vooral als je dat nu nooit doet, kan het fijn zijn om dit (om te beginnen) een paar keer per week toe te voegen aan je routine.
- En dan de ‘standaard dingen’ zoals: pak vaker de trap, fiets naar je werk, haal eens bij het andere koffieapparaat koffie, etc. Dit weten we vaak wel, maar doe het eens! Dit kan écht bijdragen aan het afvallen omdat dit jouw NEAT verhoogt.
Stap 3. Verhoog je NEAT
Een andere belangrijke sleutel tot afvallen zonder dieet is door meer te bewegen. Vaak denken we dat we dan 5 keer per week in de sportschool aan het ijzer moeten hangen, maar guess what: dat is niet nodig. Tuurlijk wel super goed (en ik ben groot voorstander) als je ook een paar dagen per week écht actief sport en beweegt, maar in de basis kun je door het verhogen van je NEAT ook al een heel eind komen.
Je NEAT is je “Non-Exercise Activity Thermogenesis” wat staat voor alle calorieën die je verbrandt door dagelijkse activiteiten buiten je geplande workouts om. Denk hierbij aan lopen, traplopen, schoonmaken, in de tuin werken, of zelfs kleine bewegingen zoals wiebelen op je stoel. NEAT kan een echt veel impact hebben op je totale energieverbruik en dus ook het afvallen, omdat het de calorieën verbrandt die je tijdens normale dagelijkse handelingen verbruikt. Hoe actiever je bent op dagelijkse basis, hoe hoger je NEAT en hoe meer calorieën je verbrandt zonder ‘echt’ te sporten. En daarom kan het echt lonen om wat vaker te gaan staan, koffie in een andere vleugel te halen of wat meer heen en weer te lopen op kantoor!
Waarom wél een paar keer per week sporten?
Zoals eerder aangegeven vind ik dat je -naast het verhogen van je NEAT- ook een paar dagen per week lekker moet gaan sporten. Dit omdat er allerlei voordelen aan gekoppeld zijn én omdat het in de basis veel gezonder is dan leven zonder sport. Wanneer je intensief traint, zoals krachttraining of cardio, zorg je ervoor dat je algehele gezondheid verbetert. Ook versterk je je spieren en botten, en gaat je stofwisseling sneller werken. Daarbij heb je misschien weleens gemerkt dat je je na het sporten extra goed voelt. Dit komt doordat er endorfines vrij komen. Denk maar eens aan de welbekende ‘runners high’. Zo’n fijn geluksgevoel kan enorm helpen om je mentale gezondheid te ondersteunen én om minder stress te ervaren. Ook helpt regelmatige, intensieve lichaamsbeweging bij het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, en obesitas. Als je alleen uitgaat van je NEAT en sport overslaat, dan kun je deze effecten niet behalen.
Wist je dat als je regelmatig krachttraining doet, je spieren opbouwt en dat spieren meer calorieën verbranden in rust? Dit komt doordat spierweefsel energie nodig heeft om zichzelf te onderhouden, zelfs als je niet beweegt. Dit kan dus ook enorm in je voordeel werken wanneer je wilt afvallen zonder dieet.
Stap 4. De beste sport voor het afvallen
Daar is maar één juist antwoord op te geven. De sport waar jij plezier uit haalt en die je kan blijven volhouden. En dat is per persoon verschillend. Afvallen met een gezonde leefstijl vereist dat je je bij alles afvraagt: “Zou ik dit voor de rest van mijn leven vol kunnen houden?” Want je bent immers bezig met het veranderen van je gewoontes en gebruiken zodat je blijvende resultaten kunt realiseren. Maar wanneer je een sport kiest waarbij het antwoord op deze vraag ‘nee’ is, dan ben je dus niet met de juiste dingen bezig en werkt dit opgeven in de hand.
Dus wat is een sport waar jij echt energie van krijgt? Waar word jij enthousiast van? En geef je antwoord niet op basis van wat je ‘denkt te moeten doen’, maar wat JIJ leuk vindt. Want online zie je natuurlijk ook veel voorbeelden van afvallen met krachttraining, waardoor je denkt dat dát de manier is om je doel te bereiken. Ja, het is een goede manier, maar als jij echt totaal geen motivatie kunt opbrengen om naar de sportschool te gaan, dan is dat dus niet jouw manier.
Probeer en leer
Wel ben ik voorstander van om eerst wat dingen te proberen. Soms denk je misschien dat een bepaalde sport of activiteit niks voor je is, maar het is af en toe ook goed om gewoon eens wat te proberen. Want als je niet probeert, dan weet je het ook niet. Je kunt altijd van ‘buitenaf’ oordelen over iets, maar pas als je het zelf doet, dan ervaar je of het iets voor je kan zijn! Dus twijfel je bijvoorbeeld over de gym? Neem dan een proefmaand en kijk hoe het je bevalt. Vind je het na die maand helemaal geweldig? Top! Verlengen dat abonnement! Of kom je erachter dat je het echt niks vindt? Ook helemaal goed. Dan ga je op zoek naar iets anders.
Onthoud dat iedere sport telt. Of het voor jou nu skeeleren, wandelen, tennissen, padel of zwemmen is: zolang jij in beweging bent en je van de bank af komt, ben je goed bezig!
Stap 5. Drink meer water (ja, echt)
Dit is echt zo’n advies die je waarschijnlijk al ontelbare keren hebt gehoord en misschien denk je: “Zoiets simpels kan toch nooit helpen?” Nou het is niet voor niets dat het keer op keer wordt vermeldt. Water is zo belangrijk voor je lijf en het kan wel degelijk een rol spelen tijdens het afvallen zonder dieet. Er zijn meerdere studies geweest die hebben aangetoond dat het drinken van water vóór de maaltijd je helpt om minder te eten. Ook kan het ideaal zijn om suikerrijke drankjes of frisdrank te vervangen voor water, zodat je je calorieën niet langer drinkt en je lijf voorziet van wat het écht nodig heeft.
Als je voldoende water drinkt gedurende de dag zul je ook merken dat je langer een verzadigd gevoel ervaart, wat kan helpen bij portiecontrole. Streef ernaar om iedere dag zo’n 1,5 tot 2 liter water te drinken. Een fijne manier om dit doel te ondersteunen is door een leuke waterfles aan te schaffen en die overal mee naar toe te nemen. Zo heb je gelijk een visuele trigger die je helpt herinneren om te drinken en kun je zien hoeveel je al gedronken hebt. Soms confronterend, maar ook mega handig!
Stap 6. Werk aan je nachtrust
Een andere vrij ‘standaard’ factor bij het afvallen is beter slapen. Ook deze tip heb je vast al eens voorbij zien komen. Maar dit is echt zo’n tip die vaak onderschat wordt. Als je te weinig slaapt dan heb je meer kans om aan te komen. Gebrek aan slaap verstoort namelijk de hormonen die zorgen voor je balans tussen ‘honger’ en ‘verzadiging’. Je lijf maakt meer van het hongerhormoon ghreline en minder leptine. Leptine zorgt ervoor dat je een verzadigd gevoel ervaart, dus als deze twee ontregeld raken, dan is de kans groot dat je meer eet.
Heel veel processen in je lichaam zijn eigenlijk heel logisch. Want waar zorgt slaap in de basis voor? Energie! En slaap je dus te weinig, dan heb je ook minder puf om een workout te doen, goede maaltijden klaar te maken en actiever te zijn gedurende de dag. Terwijl je dat juist nodig hebt om afvallen mogelijk te maken.
Tegenwoordig ervaren veel mensen een hoog stressniveau. Maar als je voldoende kwalitatieve nachtrust pakt, dan zul je zien dat je jouw stress beter kunt managen en minder stress ervaart. Ben je flink aan het stressen? Dan zul je ook zien dat je meer trek hebt in calorierijk comfortfood. Dus al met al is slaap zo’n belangrijke factor. Probeer het daarom echt prioriteit te geven en richt je op zo’n 7 tot 9 uur slaap. De ideale hoeveelheid is per persoon verschillend, maar het is altijd goed om de richtlijn aan te houden. Doe je best om een vast schema aan te houden, dan zul je zien dat je lichaamsklok gesynchroniseerd wordt en je nog beter slaapt!
Stap 7. Vergroot je kennis van voeding
Voeding is voor velen het lastigste onderdeel. Ze vinden het moeilijk portie controle aan te houden of denken dat ze alles moeten opgeven om hun doel te kunnen behalen. Zoals eerder aangegeven werk je aan een leefstijl. Een leefstijl draait allemaal om balans. En dus kun je alles blijven eten, maar moet je leren om slimme keuzes te maken, gezondere vervangers toe te passen en minder grote porties te eten.
Ook is het enorm belangrijk dat je je kennis van voeding vergroot. Want zou je niet dolgraag willen weten waar je lang verzadigd van blijft, zodat je minder trek hebt? En wat dacht je van ontdekken hoe je betere keuzes maakt of het lezen van de labels zodat je weet wat je eet? Daar begint het namelijk allemaal bij. Als jij op deze voet door blijft gaan, bijna niets van voeding weet en denkt dat je de juiste dingen doet, dan kan dat ervoor zorgen dat je niet de resultaten boekt die jij graag zou willen.
Je denkt dan namelijk dat je goed bezig bent, terwijl je onbewust misschien nog veel te veel suiker binnen krijgt, te weinig eiwitten consumeert en je porties eigenlijk veel te groot zijn. Laten we wel wezen: eigenlijk weet je zelf ook wel wat gezonde goede voeding is en welke producten je beter ‘af en toe’ kunt eten. Maar om je nog meer op weg te helpen heb ik hieronder een handig lijstje met dingen waar je alvast op kunt letten!
Waar moet je met je voeding o.a. op letten?
> Labels lezen. Als je een label leest, kijk dan niet alleen naar de verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten, maar ook naar de voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Vaak geldt: hoe minder ingrediënten, hoe puurder het product. Wanneer je niks begrijpt van de ingrediënten en ze eigenlijk allemaal heel chemisch klinken dan weet je het vaak al wel. Haalt niet weg dat (zoals ik eerder al zei) alle producten in je voedingspatroon horen, maar eet deze dan met mate. Je wilt vooral zo veel mogelijk voedingsmiddelen eten die dicht bij de natuur staan, die onbewerkt zijn en die veel vitamines en mineralen bevatten. Deze doen namelijk het meest voor je lichaam en helpen het bij alle processen en zorgen dat je fit blijft. Als je op deze manier eet zul je ook merken dat je meer energie ervaart, lekkerder in je vel zit en je je over het algemeen veel beter voelt!
> Eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en is ontzettend essentieel. Ze houden je lang verzadigd, zijn vaak te vinden in magere producten en kunnen je heel goed helpen bij het afvallen. Je vindt ze vooral in kwark, eieren, vis zoals tonijn, kip, noten, peulvruchten en andere zuivelproducten. Ik heb er een complete masterclass over gemaakt, dus kijk die maar eens!
> Vezels. Als je voldoende vezels eet ondersteun je niet alleen je spijsvertering, maar zorg je er ook voor dat je langer verzadigd blijft. En dat is natuurlijk precies wat je wilt, omdat het helpt te voorkomen dat je te veel eet. Je vindt vezels in volkoren producten zoals brood en pasta en natuurlijk in groenten, fruit en noten.
Zo zijn er natuurlijk nog veel meer dingen waar je rekening mee kunt houden en waar je op kunt letten, maar deze heb ik voor nu even uitgelicht.
Eetbuien en emotie eten
Als je weet dat je hier last van hebt en dit regelmatig ervaart, dan wil ik je adviseren om hier eerst aan te werken voordat je aan de slag gaat met afvallen. Het kan enorm helpen om er begeleiding bij te krijgen door een professional zodat je de oorzaak kunt vinden en het op kunt lossen. Als je namelijk begint met afvallen, maar nog steeds last hebt van deze problemen omtrent voeding, dan is de kans groot dat je jezelf gaat tegenwerken. Balans in voeding en je mindset hierin is zo ontzettend belangrijk en vormt ook de fundering voor de rest van jouw leefstijl. Dus moedig jezelf aan om met dit doel aan de slag te gaan en zet de eerste stap. Ik weet zeker dat het je gaat lukken!
Stap 8. Geduld en consistentie
De sleutel tot succesvol afvallen zonder dieet is geduld en consistentie. Zoals ik al aan het begin vertelde zijn je kilo’s er niet in één dag bij gekomen en dus heeft het ook tijd nodig om ze er weer af te krijgen. Dit zal niet in een week gebeuren, en dat is juist goed. Slow and steady wins the race. Het is niet voor niets een leefstijl. Hoe beter jij werkt aan het aanpassen van je gewoontes en het bouwen van een sterke fundering, hoe stabieler je hele leefstijl zal staan en hoe meer je kunt meebewegen met alles wat er op jouw pad komt.
Word je eigen coach
Ik zeg altijd dat het onwijs belangrijk is om je eigen coach te worden. Zelf alle kennis opdoen, zelf ontdekken wat écht bij jou past en zelf die stappen zetten. Want als jij leert hoe je lichaam functioneert en waar jij goed op gaat, hoe minder afhankelijk je bent van een ander en hoe meer je in charge bent. Jij kent jouw lichaam immers het beste en daarom is het zo waardevol om een leefstijl op te bouwen die 100% bij jou past.
En ja dit kost meer tijd, maar hoe fijn zou het zijn om voor eens en voor altijd in balans te zijn? Om je niet meer ieder jaar zorgen te hoeven maken om je ‘beach body’ en om rust te vinden in je voeding? En wat dacht je van jouw mindset die tijdens deze journey enorme stappen maakt? Dat is toch geweldig? Ik weet in ieder geval dat ik deze omschakeling echt iedere vrouw gun. Puur omdat ik het zelf heb doorgemaakt en heb mogen meemaken wat voor enorme positieve impact dit heeft gehad op mijn leven.
Zet vandaag nog de eerste stap!
Dus zet vandaag nog de eerste stap. Ook al is deze in jouw ogen klein. Je moet ergens beginnen. Langzaam steeds een beetje afvallen is veel duurzamer dan snel alles omgooien. Het heet niet voor niets een leefstijl: voor de rest van je leven. Neem er dus voldoende de tijd voor, want die tijd is er gewoon. Je zult vallen maar ook weer opstaan en dat maakt jouw journey mooi. Want op die moeilijke momenten zul je zoveel leren! En wanneer je terugkijkt, zie je dat je door die struggles zó onwijs bent gegroeid.
Het belangrijkste is dat je plezier beleeft tijdens dit hele proces en dat je gaandeweg gaat ervaren wat deze nieuwe manier van leven met je doet! Je zult zien dat als je betere keuzes maakt, je je al gauw fitter, gezonder en meer in balans gaat voelen. En de kans is groot dat je dit gevoel dan ook zo lang mogelijk vast wilt houden. Dus ga doen, ga het ervaren en geef alles!
Laat mij je helpen
Lijkt dit hele proces je toch nog een te grote uitdaging? Weet dan dat ik een leefstijl programma heb van 12 weken voor afvallen, balans en een ijzersterke mindset. Klik hier voor meer informatie over het Word Fit Addict programma en om reviews te lezen van vrouwen die jou al voor gingen.