Zo krijg je een gezonde relatie met voeding + Praktische feestdagen balans tips
Inhoud:
De feestdagen staan weer voor de deur. Persoonlijk heb ik er mega zin in, want ik houd echt van deze tijd van het jaar. De gezelligheid, de hele vibe en natuurlijk het eten. Daarover gesproken, het is echt een tijd van overvloedige borden met voedsel en veel suikerrijke snacks. En als je wilt afvallen kan dit een enorme uitdaging voor je zijn omdat letterlijk overal waar je kijkt allerlei verleidingen op de loer liggen. Daarom leek het me enorm waardevol om je te voorzien van allerlei handige tips en inzichten zodat jij de feestdagen in balans door kunt komen!
Het artikel is opgedeeld in 2 delen. In het eerste deel vertel ik je alles over jouw relatie met voeding en hoe je die in balans kunt brengen. Dit omdat dit de basis vormt voor jouw mindset rondom de feestdagen. En in het tweede deel geef ik je aanvullende tips en inzichten zodat je Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw gebalanceerd door kunt komen.
Jouw relatie met voeding
Allereerst is het belangrijk dat we het hebben over jouw relatie met voeding. Veel mensen zien de feestdagen namelijk als ‘uitzondering’ waarmee ze als het ware een vrijbrief van zichzelf krijgen om alles te eten wat los en vast zit. Dit kan zich uiten in overmatig veel eten omdat ‘het nu wél mag’. Dit effect ontstaat doordat je jezelf op normale dagen veel ontzegt en bepaalde voeding op een voetstuk zet. Hiermee bedoel ik dat je in je hoofd ook allerlei labels plakt op diverse producten. Bijvoorbeeld chocolade. Die geef je het label ‘ongezond’ en ‘slecht’. Maar onthoud dat hoe meer je dit doet, hoe meer jouw relatie met voeding verstoord raakt.
Het is een proces
En nu denk je misschien: ‘oh, ik herken mezelf hier echt enorm in, maar hoe los ik het op?’ Helaas is dit niet van de ene op de andere dag opgelost en is het een proces waar je doorheen gaat. Deze voedingsregels en labels zijn namelijk ook niet ‘overnight’ in je mindset gecreëerd. Dit is gaandeweg ontstaan. En daarom mag het op die manier ook weer ‘slijten’ uit je gedachtepatroon. Langzaam maar zeker, met iedere keuze die je maakt wordt het steeds een beetje beter. Maar hoe doe je dit?
Je mag altijd alles eten
Ten eerste is het belangrijk dat je jezelf altijd die vrijbrief geeft om alles te eten. Want als jij feestdagen ziet als ‘excuus’ om vol gas te gaan eten, heb je het voor jezelf speciaal gemaakt. Je mag deze ‘lekkere’ producten normaal gesproken niet van jezelf eten, of alleen in het weekend. Dus zeg tegen jezelf dat je altijd alles mag en dat alles in jouw leefstijl hoort. Ongeacht of je nu aan het afvallen bent of niet. Juist als je aan het afvallen bent, is dit enorm belangrijk omdat je hiermee jezelf gelijk balans aanleert. Stel je probeert nu gewicht te verliezen en je ontzegt jezelf van alles. Dan weet ik al wat er gebeurt zodra jij jouw afslank doel gehaald hebt: je valt terug in oude gewoontes en de balans raakt zoek. Langzaam maar zeker sluipen die voedingsmiddelen die je jezelf hebt verboden weer terug in jouw leefstijl en omdat je ze zo lang niet hebt gehad, is de kans groot dat je voluit gaat.
Dus geef jezelf allereerst die toestemming. Ik kan me voorstellen dat dit in het begin moeilijk is en dat het misschien angst, twijfel en onzekerheid oproept, maar blijf volhouden. Juist dit soort emoties zijn belangrijk om aan te kijken en te ontdekken wat daar onder zit. Vaak willen we zo’n stap als dit dan uit de weg gaan omdat we die spanning voelen, maar dit is noodzakelijk om die balans te herstellen. En ik kan me voorstellen dat je ontzettend graag die balans wilt ervaren, dus ga ervoor en zet die stap.
Waarom geef je deze labels?
Ga ook bij jezelf na waarom je iets hebt gelabeld als ‘ongezond’. Als je probeert te begrijpen waarom je ze als ‘slecht’ labelt, maak je een deep dive in jouw mindset en de eetregels die jij jezelf gaandeweg hebt opgelegd. Weet dat geen enkel voedingsmiddel slecht is, en dat het gaat om alles te leren eten met mate.
Om er achter te komen waarom je bepaalde voedingsmiddelen als “ongezond” of “slecht” labelt, kan het helpen om jezelf een aantal reflectievragen te stellen. Deze vragen kunnen je helpen om de overtuigingen en emoties die je over voeding hebt, beter te leren begrijpen en hier bewustwording en inzicht rondom te creëren.
Dus stel jezelf de volgende vragen:
1. Waar komt mijn overtuiging over dit voedingsmiddel vandaan?
Heb ik het idee dat dit voedsel ongezond is vanwege iets dat ik heb gelezen, gehoord, of aangeleerd heb gekregen van vroeger?
Was er een specifieke ervaring, bijvoorbeeld op social media of tijdens een dieet, die me deze overtuiging heeft gegeven?
2. Hoe voel ik me als ik dit voedsel eet of eraan denk?
Ervaar ik schuldgevoelens, angst, of schaamte als ik dit voedingsmiddel eet? Waar komt dat gevoel vandaan?
Voel ik me “schuldig” of “zwak” als ik zin heb in dit voedsel? Waarom zou dat zo zijn?
3. Wat verwacht ik dat er gebeurt als ik dit voedingsmiddel eet?
Denk ik dat ik er direct van zal aankomen, me ongezond zal voelen, of dat het slecht is voor mijn lichaam? En hoe realistisch zijn die gedachten?
Wat zou er gebeuren als ik het toch eet en wat zou er gebeuren als ik het niet zou eten? Helpt deze gedachte mij echt of beperkt het me juist?
4. Hoe zou mijn lichaam reageren als ik dit voedingsmiddel niet zou overeten, maar met mate zou consumeren?
Zou ik misschien juist meer in balans komen en cravings verminderen als ik mezelf kleine hoeveelheden van dit voedsel kan toestaan?
Kan ik mezelf toestemming geven om te ontdekken hoe dit voedsel mij écht laat voelen, maar dan zonder oordeel?
5. Kan ik naar dit voedsel kijken zonder het te veroordelen of een label te geven?
Wat nou als ik dit voedingsmiddel gewoon zie als “eten” in plaats van als iets goeds of slechts?
Welke voedingsstoffen geeft dit voedsel mijn lichaam? Wat zou een meer neutrale kijk op dit voedingsmiddel kunnen zijn?
6. Wat betekent “gezond” voor mij persoonlijk?
Is mijn definitie van gezond echt gebaseerd op wat mijn lichaam nodig heeft, of zijn het meer sociale normen of verwachtingen die ik van mezelf heb?
Wat zou gezondheid voor mij betekenen als ik geen angst zou hebben om aan te komen of iets “fout” te doen?
Door jezelf deze vragen te stellen, kun je een deep dive nemen in jouw mindset en waar jouw overtuigingen over voeding vandaan komen. Zo creëer je de ruimte, bewustwording en de juiste inzichten voor balans in voeding. Ook leg je hiermee de basis voor een betere relatie met het eten dat je eet, zonder dat je spijt- of schuldgevoelens ervaart.
Nutriënten
Probeer ook een neutrale kijk in je voeding te creëren door alles op dezelfde ‘plank’ te zetten. Hiermee zorg je ervoor dat je een stronk broccoli niet het label ‘gezond’ hoeft te geven en chocolade niet hoeft te bestempelen als ‘ongezond’. Je kijkt namelijk alleen naar de voedingsstoffen. Broccoli bevat meer voedingsstoffen en nutriënten dan chocolade, en dat is het. Complexer dan dit hoeft het niet te worden. En wat je in de basis wilt is je goed voelen en lekker in je vel zitten, dus als je je focust op voeding met veel nutriënten, geef je je lijf wat het nodig heeft en waar het veel mee kan. Voeg je daar zo nu en dan wat voeding aan toe wat minder rijk is aan die nutriënten, dan blijf je in balans. Zowel lichamelijk als mentaal. Want laten we wel wezen, niemand wordt er gelukkig van om 24/7 alleen maar ‘pure’ producten te eten. Af en toe pizza bestellen, een ijsje of een lekker stukje chocolade is ook gewoon goed voor je ziel.
Straks eet ik alles wat los en vast zit!
Zodra je dit gedaan hebt gaat het balletje rollen. Misschien denk je dat je ineens alles gaat eten wat los en vast zit en dat je alleen maar ‘ongezonde’ dingen gaat eten. En ik ga het niet mooier maken dan het is, want dat kan inderdaad zo zijn. Het kan zijn dat als je dit doorbreekt, dat je wat vaker naar lekkernijen grijpt. Maar weet wel dat dit ook helpt om als het ware het ‘ongezonde’ label van dat voedingsmiddel af te schrapen. Door jezelf bloot te stellen aan deze ‘verboden’ voedingsmiddelen, leer je deze te eten zonder schuldgevoel. De eerste dag eet je misschien 3 koekjes, maar langzaam maar zeker eet je er steeds minder van. In het begin is het namelijk echt super lekker, maar hoe vaker je het eet, begin je te realiseren dat het ook maar gewoon een koekje is. Je leert dat je van dingen kunt genieten zónder te overeten. Het verliest zijn belangrijkheid en de ‘status’ die jij het gegeven hebt. Je kunt het vergelijken met een bepaalde maaltijd die je echt week na week kunt eten. Je vindt dit zo lekker dat je het het liefst misschien wel 2-3 keer per week op tafel wilt zetten. Maar na een tijdje denk je: ‘ugh, ik kan dit echt niet meer zien. Tijd voor iets anders.’ En zo werkt het ook met jouw relatie met voeding. Vroeg of laat verliest het zijn status.
Wees flexibel
Wees daarbij ook niet zo streng voor jezelf en probeer een meer flexibele aanpak. Dit kun je creëren door je bewust te zijn van welke voeding voedzaam is voor je lichaam en waar jij de beste energie door ervaart. En vaak weet je wel wat dit is, je moet er gewoon weer even aan herinnerd worden en weer bewust gaan ervaren wat dit met je lichaam doet. Dus wat zijn gezonde, goede maaltijden waarvan je weet dat als je dit eet, je er echt een boost van krijgt? Is dat een traybake met veel groenten? Is dat die bak havermout in de ochtend? Of misschien een groene smoothie? Probeer dit weer in je leefstijl te verwerken en probeer bewust op te merken hoe deze je laten voelen.
En dit hoeft niet alleen in de vorm van meer energie. Let vooral ook op:
> Je spijsvertering. Als je darmen in balans zijn, voel je je vaak een stuk beter.
> Hoe goed je slaapt. Als je veel zware, suikerrijke maaltijden eet (bijvoorbeeld later op de dag) kan het zijn dat je minder goed in slaap kan komen en dat je slaapkwaliteit wat minder is, wat dus ook weer impact kan hebben op de volgende dag qua energieniveau en en hoe je je voelt.
> Je humeur. Good food = good mood. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, B-vitamines, tryptofaan (zoals in noten, vis, eieren en bananen) en complexe koolhydraten (bijv. volkoren producten) stimuleren de aanmaak van serotonine en dopamine. Dit zijn hormonen die zorgen voor een goed humeur en minder stress. Ook zul je zien dat je bloedsuikerspiegel stabieler is, waardoor je minder energiedips ervaart en prikkelbaarheid kunt verminderen. Al met al zorgt dit voor een veel stabieler humeur en een positieve vibe.
Leren luisteren naar de signalen van je lichaam
Dus het is heel belangrijk dat je ook weer leert luisteren naar je lichaam en de signalen die het geeft. Wat je vaak ziet is dat het voor mensen die een lange tijd een dieet hebben gevolgd of hebben geleefd met strenge eetregels, het lastiger is om die verbinding te voelen. Dit komt doordat die dieetregels de natuurlijke verbinding verstoren omdat je dan meer naar externe regels luistert dan naar je eigen honger- en verzadigingssignalen.
Mindful eten
Om deze signalen beter te kunnen opvangen en die verbinding weer te herstellen, is het om te beginnen belangrijk dat je mindful eet. Dit houdt in dat je bewust bezig bent met je eten en dat je zonder afleiding eet. Dus echt met volledige aandacht alles van het eten in je opnemen. Dus focus je op de smaak, hoe het gerecht ruikt en hoe het voelt. Door dit in de praktijk te brengen zul je zien dat het steeds makkelijker wordt om de signalen van honger en verzadiging op te merken. Doe echt je best om langzaam te eten, bewust te kauwen en te genieten van je maaltijd.
Geef een cijfer
Test ook eens je honger- en verzadigingsniveau door jezelf een cijfer te geven van 1 tot 10. Een 1 betekent dat je extreem hongerig bent en een 10 geeft aan dat je overvol zit en er echt niks meer bij kan. Mijn advies zou zijn om te eten wanneer je rond een 3 of 4 zit. Hierbij voel je dat je trek hebt, maar nog geen extreme honger hebt. Stop wanneer je de 6 of 7 hebt aangetikt. Dan ben je verzadigd, maar niet overvol. Dit is een fijne manier om meer houvast te creëren rondom hoe je je voelt wanneer je eet of wilt gaan eten. Ook kun je hiermee goed je eigen grenzen vaststellen en aangeven. Vaak weet je van jezelf ook wel een beetje de ‘baseline’ dus het startpunt. We hebben allemaal weleens veel te veel gegeten, of juist te lang gewacht voordat we gingen eten. Gebruik die data van jezelf om af te stemmen rond welk cijfer je ongeveer zit. Het kan handig zijn om even kort op te schrijven wat je bij jezelf dan hebt gemerkt of hebt ervaren. Bijvoorbeeld:
Als ik extreme honger heb dan:
> Verlies ik alle focus, kan ik me niet meer concentreren, raak ik geïrriteerd en prikkelbaar. Ook ben ik dan duizelig en is er kans op hoofdpijn. Ik kan dan echt niet meer door met wat ik aan het doen was.
Als ik extreem verzadigd ben en overvol ben dan:
> Moet mijn broek los, kan ik me amper bewegen en boer ik veel. Mijn buik staat strak en het voelt onwijs oncomfortabel. Ik kan zelfs ook niks meer drinken, want alles moet eerst zakken. Ook heb ik dan totaal geen drang om in beweging te komen, want dat voelt niet fijn.
Schrijf dit voor jezelf eens op! Misschien is het wel hetzelfde als wat ik hier beschrijf, haha.
Wat voor honger ervaar je?
Dan is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat voor soort honger je ervaart. Is dit fysiek, of emotioneel? Bij fysieke honger ervaar je direct lichamelijke sensaties zoals een knorrende maag, minder concentratie of vermoeidheid. Bij emotionele honger kan het zijn dat je je verveelt en daarom iets wilt eten. Of misschien ervaar je stress of zijn er andere emotionele triggers die ervoor zorgen dat je wilt eten. Als dit laatste het geval is, probeer dan te kijken wat voor jou een betere oplossing kan zijn. Denk aan oplossingen zoals een korte wandeling, journalen of even tot jezelf komen met een meditatie. Het is belangrijk dat als je dit soort emotionele honger vaak ervaart, dat je ermee gaat oefenen. Want hoe vaker je dit opmerkt en er bewust wat mee doet, hoe meer je in balans zult komen en je beter kunt onderscheiden wat jouw lichaam écht nodig heeft.
Eet regelmatig en gevarieerd
Het kan hierbij ook enorm helpen om echt regelmatig, gevarieerd en goed te eten. Als je je hier namelijk op focust, zul je zien dat je een fijn eetritme creëert waar je je echt goed bij voelt. Dit zorgt niet alleen voor stabiele energie en een goed gevoel, maar ook dat je minder snel in een restrictieve mindset raakt. Je bloedsuikerspiegel is stabieler waardoor je beter kunt aanvoelen wanneer je écht honger hebt en wanneer je verzadigd bent. Je voorkomt hiermee ook die momenten dat je te lang hebt gewacht met eten en dus eigenlijk de hele voorraadkast wilt plunderen. Wees consistent en eet regelmatig in een schema of routine die voor jou werkt.
Cravings zijn normaal
Realiseer je ook dat cravings normaal zijn en dat ze er zijn om je lichaam te laten weten wat het nodig heeft. Ook als dit een craving is naar een koekje! Het is dus helemaal oké om ergens zin in te hebben, dus raak niet in paniek en laat die schuldgevoelens voor wat ze zijn. Als je simpelweg een bewust moment neemt voordat je iets consumeert en je daarbij goed aanvoelt waar je écht zin in hebt, is het helemaal oké. Dus sta je voor de kast en wil je een koekje, pauzeer dan. Adem in en pak een rustmoment. Vraag jezelf: heb ik hier nu echt zin in? Of zijn er andere redenen waarom ik hier nu naar grijp?
Als je namelijk zo’n craving voelt en er direct helemaal hectisch op in gaat en in een soort van ‘vreet modus’ gaat, geniet je er ook niet echt van. Juist dat rustmomentje voordat je iets besluit te eten, helpt je om mindful te zijn en een relaxte houding aan te nemen ten opzichte van de craving. Geniet echt van dat wat je eet en je zult zien dat je ook niet meteen 5 koekjes wilt. Genieten zonder schuldgevoel dus!
Neem de tijd voor dit proces
Zoals eerder aangegeven is dit echt een proces en kan het even duren voordat je jouw balans hierin hebt gevonden. En ik zeg ‘jouw’ balans omdat iedereen uniek is en ieder lichaam anders reageert. Dit is jouw persoonlijke journey en jij mag hierin ontdekken wat voor jou werkt. Geef het daarom ook de tijd, vooral als je gewend bent aan diëten en allerlei strikte regels. Ook gaat dit met ups en downs. De ene keer eet je te veel en de andere keer te weinig. Ook als het bijvoorbeeld een hele tijd goed is gegaan en je geen ‘downs’ hebt ervaren. Een terugval kan én mag altijd. Zo groei je namelijk. Geef jezelf ook die mildheid en zachtheid en zeg dat het oké is. Want de verbinding met je lichaam is echt niet overnight hersteld. Probeer dus niet te streng voor jezelf te zijn, maar kijk op zo’n moment naar wat je ervan kunt leren en hoe je het de volgende keer anders kunt aanpakken. Zie ieder moment als een kans om beter te luisteren naar je lichaam.
Waar voeding in de basis voor dient
Vergeet ook niet dat voeding er in de basis simpelweg is om je van energie te voorzien. Het is er zodat je alle dingen kunt doen die je wilt doen en dat je door kunt blijven gaan. Zie het als brandstof die jouw motortje laat draaien. Het ondersteunt je lijf en helpt je je gezondheid te verbeteren en te behouden. Focus dus tijdens het afvallen vooral op welzijn (dus je goed voelen) in plaats van restrictie en strenge regels. Hiermee werk je niet alleen aan een fijne balans maar ook aan een positieve mindset. Dus pak hierin vooral de tijd en heb geduld. Door steeds kleine stappen te zetten en mild voor jezelf te zijn als het even niet gaat zoals gepland, zul je groeien en stapsgewijs balans en rust omtrent voeding ervaren.
Begeleiding en hulp
Vind je het toch nog lastig om op eigen houtje deze manier van denken te doorbreken en shifts te maken in je mindset? Zoek dan begeleiding in de vorm van een professional die gespecialiseerd is in emotie eten en/of eetbuien en de relatie met voeding. Zo hoef je het niet alleen te doen en kun je stap voor stap werken aan het veranderen van je overtuigingen en emoties rondom voeding.
Weet dat ik je ook kan helpen met jouw leefstijl en het vinden van balans met mijn 12-weekse leefstijlprogramma Word Fit Addict. Als voorbeeld wil ik graag de journey van Mariska Mudde uitlichten, dit is wat zij zei over het programma:
“Wat ik vaak had is als er bitterballen op tafel kwamen het er nooit blijf 1 bleef. Nu kan ik het bij 1 houden omdat ik ze zeker niet wil afslaan maar ik geniet er nu juist meer van! Ik maak bewust die keuze. Ik heb het programma nog niet afgerond maar ik merk echt dat ik veel bewuster mijn keuzes maak. Ik geniet intens van eten zonder mij schuldig te voelen! Ik ben inmiddels 4 kilo afgevallen waar ik super blij om ben! Ik zit lekkerder in me vel en geniet meer van het eten! Ik ben sterker geworden zowel fysiek als mentaal!” Hoe geweldig? Herken je je in haar verhaal en wil je dit ook graag bereiken? Kijk dan hier voor meer informatie.
Nu ik je de basis heb uitgelegd van jouw relatie met voeding, weet je dat dat een heel proces is waar je stap voor stap aan kunt werken. Stel dit vooral niet uit tot na de feestdagen en begin direct met balans creëren, omdat de feestdagen hierin juist een hele fijne oefening kunnen zijn om te ontdekken waar je staat en of je al stappen gemaakt hebt in jouw mindset. Daarbij zeg ik altijd: ‘iedere dag is waardevol’ dus gooi deze kostbare tijd niet zomaar weg.
Dan gaan we nu over naar de aanvullende tips voor de feestdagen.
Praktische feestdagen balans tips
Allereerst wil ik je vragen hoe jij je normaal gesproken na de feestdagen voelt. Veel vrouwen voelen zich namelijk aan het einde van december niet al te fit en willen afvallen. En zo duiken ze wederom in dezelfde cyclus van: ‘ik start in januari met mijn journey met als goede voornemen 10 kilo afvallen.’ En dit herhaalt zich vaak ieder jaar in hetzelfde patroon.
Dit gevoel ontstaat mede door overmatig veel eten en té veel genieten in de decembermaand. Je zit dan niet lekker in je vel en eigenlijk probeer je met die goede voornemens dit weer in balans te brengen. Maar wat nou als je je dit jaar niet zo voelt? Dat je het idee hebt dat je wél lekker hebt genoten van alles, maar dat het geen overdaad is geweest? Hoe fijn zou dat zijn?
Nou, houd dit gevoel vast, want hier komen de tips om dit te realiseren!
Eet gestructureerd en gebalanceerd
Het belangrijkste tijdens de feestdagen is om er zo veel mogelijk voor te zorgen dat je regelmatig en gebalanceerd blijft eten. Hiermee bedoel ik dus niet dat je precies moet eten zoals je normaal doet en dat je alle lekkere dingen moet overslaan. Juist niet. Het zijn speciale dagen en dus zullen veel van je maaltijden anders zijn en dat is helemaal oké. Want met kerst heb je heerlijk je kerstontbijt en dergelijke, maar vergeet niet dat je de dagen daar tussenin gewoon voedzaam kan blijven eten. Dat er veel lekkers te krijgen is, betekent niet dat iedere dag zo moet zijn.
Het belangrijkste is dat je tijdens deze dagen ook niet al te zwart/wit kijkt. Dus niet denken ‘ah, mijn ontbijt was ‘ongezond’ dus nu is de hele dag al verpest en kan ik ook wel al die kerstkransjes opeten.’ Nee, dat is onzin. Eén maaltijd verpest je dag niet. Iedere maaltijd is een nieuwe mogelijkheid om bewust te kiezen. Op deze dagen gaat alles nou eenmaal anders dan normaal en is het juist heel belangrijk dat je hierin meegaat met de flow. Hoe meer je je daar van tevoren al op instelt hoe beter het zal gaan.
Een goede start
Wanneer je je dag start met een voedzaam ontbijt, zul je zien dat je overeten later op de dag kunt voorkomen. Probeer vooral ontbijtjes te maken die rijk zijn aan eiwitten, zoals een bak kwark, yoghurt of eieren. Vul deze aan met complexe koolhydraten zoals havermout of andere volkorenproducten en je zult zien dat je veel langer verzadigd blijft. Dit kan je dus ook helpen om (overmatig) snacken later op de dag te voorkomen.
Als je weet dat je ’s avonds uitgebreid gaat tafelen, kan het zo zijn dat je daar rekening mee wilt houden door gedurende de dag minder te eten. Als dit iets is waar je goed op gaat en je weet dat dit je helpt, moet je dat gewoon doen. Maar weet wel dat als je regelmatig blijft eten zoals je normaal ook zou doen, dat je tijdens het diner niet de drang voelt om alles te eten wat los en vast zit. Ook hierin: ken jezelf en doe wat goed voelt.
Portiecontrole
Tijdens de feestdagen is portiecontrole heel belangrijk. Je kunt je favoriete gerechten en snacks blijven eten, maar schep dan wat minder op en gooi niet meteen je hele bord vol. Zo kun je blijven genieten van alle smaken en alles wat dit seizoen te bieden heeft, zonder veel te veel te eten. Ditzelfde principe adviseer ik ook vaak wanneer iemand wil afvallen. Vaak doe je namelijk al heel veel goed en werkt het juist niet om drastische veranderingen door te voeren. Als je dan kunt blijven eten wat je normaal ook eet, maar dan in kleinere porties, kan dat al een wereld van verschil maken.
En als je toch bezig bent met kleinere porties, eet dan van een kleiner bord om het jezelf hierin wat makkelijker te maken. Ook kan het helpen om van tevoren een glas water te drinken en sowieso gedurende de dag goed te blijven drinken, want soms kan het zo zijn dat je geen honger hebt, maar gewoon dorst. En daarbij is het natuurlijk ook super goed voor je lijf als je zo’n 2 liter water per dag drinkt. Dus neem overal waar je gaat je waterfles mee naar toe om je focus op dit doel te kunnen behouden.
Bewust eten & genieten
Als je iets heel erg lekker vindt dan kan het zijn dat je dit zo snel mogelijk wilt opeten en maar door blijft kanen. Maar wist je dat het nog veel beter smaakt als je langzaam eet? Je bent dan bewuster en proeft alles veel beter. Net zoals de tips die ik al eerder heb genoemd bij het stuk over jouw relatie met voeding. Dit zorgt er niet alleen voor dat je meer geniet, maar ook dat je overeten voorkomt. Kauw dus langzaam en probeer je echt te focussen op alles wat je proeft. Dit helpt ook om beter aan te voelen hoe verzadigd je bent.
Veel mensen gourmetten tijdens de feestdagen en dat is eigenlijk echt de meest ideale manier van eten om goed aan te voelen of je al verzadigd bent. Waarom? Omdat je tijdens het gourmetten steeds kleine hapjes eet en tussendoor moet wachten tot het volgende gaar is. Je eet dus standaard al kleinere beetjes en dat is ideaal. Ga je niet gourmetten? Leg dan af en toe ook eens je bestek neer voor een mindful moment om te voelen of je al vol zit.
Drankjes
Ik heb het nu heel veel over het eten, maar wat dacht je van de drankjes? Er zijn natuurlijk alcoholische en suikerrijke drankjes in overvloed en daarbij kun je niet echt polsen of je ervan verzadigd bent, zoals je dat kunt met eten. Probeer hiervoor voor jezelf een fijne balans te vinden en af te wisselen met water. Je hoeft echt niet de hele avond speciale drankjes te drinken. Je kunt ook gaan voor een zero frisdrank en misschien je waterfles bij de hand houden waar dit kan. Naast het feit dat het niet nodig is, bevatten ze vaak ook nog redelijk wat calorieën die je eigenlijk niet opmerkt, maar die wel snel optellen. Balance is key hierin dus!
Beweging
Nu we het heel veel hebben gehad over voeding, is beweging natuurlijk ook een hele belangrijke factor. Want met al die leuke en gezellige dagen kan het zijn dat je ritme net wat anders is en je trainingsschema dus ook. Lekker bewegen helpt alleen wel enorm om je in balans te houden. Want als je alleen maar zit en eet, dan kunnen we allemaal wel raden wat het gevolg zal zijn, haha. Tuurlijk is het eventjes niet erg, want: rust en ontspanning, maar ook voelt het gewoon veel beter als je blijft bewegen.
Onthoud hierbij ook dat het niet nodig is om altijd intensief te sporten en keihard te zweten. Een lichte workout zoals wandelen, stretchen of even fietsen is ook perfect. Misschien dat je familie ook wel zin heeft in een winterse wandeling, dus dan kun je tijdens het gezellig bijkletsen ook wat beweging pakken.
Heb je een drukke dag voor de boeg met veel familie bezoekjes en weet je van tevoren al dat je eigenlijk de hele dag stil zit? Dan kan het fijn zijn om in de ochtend even een moment voor jezelf te pakken en een kleine workout te doen. Dan heb je toch wat beweging gehad.
Een kleine side note: weet wel dat ik deze tips geef, maar dat het natuurlijk ook heel fijn kan zijn om gewoon een rustweek te plannen als je normaal gesproken ook erg actief bent. Als je iedere week sport dan kan dit juist ook een top moment zijn om tijd weg van de gym te nemen. Zo geef je je lijf de kans om heel goed te herstellen en kan je er de week daarna weer volop tegenaan.
Compensatiegedrag
Daarbij vind ik het belangrijk om te benoemen dat het niet nodig is om te compenseren. Alle tips die ik geef draaien in de basis altijd om je goed te voelen. Compensatiegedrag is niet van toepassing, want het is maar één keer per jaar Kerst en Oud & Nieuw. Ik hoop dat je dan ook gewoon geniet van alles wat dit seizoen te bieden heeft en beweging niet gaat zien als een manier om de calorieën die je gegeten hebt, er weer af te moeten trainen. Dat is echt niet nodig.
Planning
Maak voor jezelf een realistische planning en neem aan het begin van de week even de tijd om te kijken wat voor jou haalbaar is deze week. Wanneer kun je een intensieve sessie plannen en op welke dagen wandel je wat meer? Als je vooruit kijkt en hierin voor jezelf wat doelen stelt, heb je ook meer een stok achter de deur en kun je dit gaan zien als een afspraak met jezelf. Heb je echt een drukke dag en weet je ergens wel dat het té druk gaat worden als je ook nog gaat sporten, laat het dan zitten. Sport is ook een vorm van stress op je lijf, vooral als je intensief hardloopt of een zware krachttraining sessie doet. Wanneer je dan in de ochtend jezelf verplicht om te sporten en dan ook nog een bomvolle dag voor de boeg hebt, dan kan dit misschien te veel zijn voor je. Veel mensen ervaren namelijk tijdens de feestdagen ook veel stress. Daarom werk je jezelf alleen maar tegen als je je lijf nog meer gaat belasten, als je eigenlijk weet dat het je te veel energie gaat kosten. Beweging is er om je beter te laten voelen, niet om jezelf mee te belasten en uit te putten als rust voor jou beter klinkt. Ook hierin is balans weer een hele belangrijke factor en is het aan jou om te ontdekken wat die balans voor jou is.
Sociale druk
Dan is er nog een belangrijk punt dat ik natuurlijk niet kan weglaten en dat is de sociale druk van vrienden en/of familie. Stel je voor dat je in een restaurant zit of bij familie aan tafel. Je krijgt van alles op je bord en misschien is er al wel voor je opgeschept. Je voelt je misschien al verzadigd en probeert echt naar je lichaam te luisteren. Maar dan hoor je de stem van je tante die zegt: “Wie wil er een toetje?!” Je denkt “pff ik zit al zo vol en het kan er echt niet meer bij, dus je wilt graag afwijzen.” Je bedankt vriendelijk en zegt dat je verzadigd bent, maar dan krijg je ineens die scheve blik en je tante zegt: “Ach, maar ik heb zo mijn best gedaan, probeer het nou gewoon, ik zou het zo zonde vinden om dit weg te gooien!” En je begint te twijfelen…
Onthoud hierbij dat als je de sociale druk voelt om te blijven eten, dat dit JOUW lichaam is en dat JIJ bepaalt. Je kan en MAG vriendelijk bedanken en je grenzen aangeven. Zeg dat je het aanbod waardeert, maar dat je al verzadigd bent en dat je graag wilt genieten van je eten en jezelf niet vol wilt proppen. Je kunt ook snel van onderwerp switchen of iemand anders een vraag stellen om de aandacht van het gesprek te verleggen. Bedenk je ook dat het normaal is om ‘nee’ te zeggen en dat jouw plezier en gezelligheid niet afhankelijk zijn van hoeveel je eet.
Al met al hoop ik dat deze tips en inzichten voor jou van waarde zijn en dat je hele fijne feestdagen tegemoet gaat!
Laat mij je helpen
Lijkt dit hele proces je toch nog een te grote uitdaging? Weet dan dat ik een leefstijl programma heb van 12 weken voor afvallen, balans en een ijzersterke mindset. Klik hier voor meer informatie over het Word Fit Addict programma en om reviews te lezen van vrouwen die jou al voor gingen.